15/11/22

Један од најпопуларнијих концерата у сезони Београдске филхармоније посвећен је музици из холивудских филмова коју ће оркестар извести заједно са Александром Седларом у улози диригента, у петак 18. новембра на Коларцу (20ч). Исти програм биће посебно прилагођен и изведен за тинејџерску публику у среду и четвртак од 11ч у филхармонијској Сали.

Бројни и страствени фанови популарних филмова и серијала имаће прилику да уживају у музици својих фаворита, од Хичкоковог “Психа”, преко “Звезданих стаза”, “Е.Т. ванземаљца”, “Господара прстенова”, “Бетмена” до планетарног феномена “Игре престола”. Тако је овај филхармонијски концерт из сезоне “На добром путу” посвећене светским метроплама, у знаку Лос Анђелеса односно Холивуда као његовог главног обележја.

На музичком путовању кроз историју кинематографије, поред блокбастерских хитова, наћи ће се и својеврстан куриозитет. Драматична и узбудљива музика за филмски хит из 60-их година прошлог века, “Џингис Кан, нашег композитора Душана Радића, што ће уједно бити и српска премијера концертног извођења овог дела. Насловну улогу у овом филму тумачио је Омар Шариф, а аутор је кроз музичку партитуру представио живописне слике ропства, борби, оријенталних базара, царских палата, али и нежних љубавних сцена.

Култни научно-фантастични серијал „Звездане стазе” и авантуре на свемирском броду Ентерпрајз, прича о пријатељству дечака Елиота и неодољивог Е.Т. ванземаљца која је надахњивала бројне генерације, затим мотив ножа из антологијске хорор сцене у купатилу, а поготово музика за монументални епски серијал “Игре престола” у којој се преклапају елементи средњевековне историје и популарне фантастике само су неки од бројних занимљивости које ће бити представљене тинејџерској публици што је уједно и нови едукативни пројекат Београдске филхармоније у текућој сезони.