08/09/16

Стајаће овације испратиле су музичаре Београдске филхармоније, солисту Немању Радуловића и диригента Данијела Рајскина на распродатом концерту у чувеној дворани Чајковски, у центру Москве (6. септембар). Преко 1500 пробирљивих музичких сладокусаца без даха је пратило наступ наших музичара којим се отворила концертна сезона Московске филхармоније. Мађионичар на виолини, Немања Радуловић, фасцинирао је публику извођењем Хачатурјановог концерта за виолину и оркестар који је музички „отплесао“ са Београдском филхармонијом. Московљани су били одушевљени Немањиним дебијем у руској престоници и минутима га упорно позивали на бис.
 
„Концерт је био диван као и угођај у препуној сали у којој нам је била част да наступимо. Уживали смо од прве ноте до последњег такта, а за бис смо одсвирали коло Пашону које је доживело више него топао пријем. Све време сам осећао како публика дивно слушаја и упија!” рекао је Немања као и да му се чини да никад није добио више цвећа!
 
У сигурним рукама диригента Данијела Рајскина, Београдска филхармонија је тријумфовала симфонијом „Из Новог света“, Антоњина Дворжака и изазвала одушевљење московске публике понете енергијом оркестра. Након Христићеве „Грлице“, атмосфера је кулминирала уз „Марш на Дрину“, Биничког. „Немамо више бисева, али ћемо зато брзо доћи следећи пут“, рекао је диригент Рајскин публици која је била на ногама. „ Оркестар је остварио изузетан успех и представио се у најбољем могућем светлу. Ово је фантастичан почетак након двадесет година од последњег наступа, и већ се отварају планови за будућност за које сам сигуран да ће се убрзо реализовати“, поносно је изјавио диригент Рајскин.
 
Организатори су изразили велико задовољство концертом Београдске филхармоније, распродатом двораном у вечери када је у Москви владала велика музичка конкуренција, присуством младих људи у публици, као и атмосфером која се не дешава често.
 
Након америчке турнеје 2014. године, концерт у московској Сали „Чајковски“ представља најважнију међународну презентацију нашег оркестра, која је од посебног значаја за целу землју. Концерту је присуствовао амбасадор Србије у Руској федерацији Славенко Терзић као и представници дипломатског кора у Москви.
 
Галерија фотографија