13/10/16

Осведочени „зналац“ композиторског заната, Зоран Ерић, започиње истоимени циклус, композицијом Списак бр. 2, претпоследњом у низу поруџбина Београдске филхармоније у овој концертној сезони, у петак 14. октобра (Коларац, 20х). Под управом чувеног Михаила Јуровског, млади лауреат такмичења Чајковски, Александар Рам, свираће Шостаковичев Концерт за виолончело и оркестар бр. 2, а програм ће затворити Симфонија бр. 3 Сергеја Прокофјева.
 
Ерићева композиција Списак бр. 2 настала је као једна од пет поруџбина Београдске филхармоније у концертној сезони 2016/2017 у складу са тематским циклусима. Према речима композитора, поред нових, Списак бр. 2 наводи и делове већ познатих слика хаоса из његових ранијих композиција Хелијум у малој кутији за гудачки оркестар, Шест сцена – коментара за три виолине и гудаче и Ко је убио галеба? за дванаест виолончела.
 
„Пет поруџбина Београдске филхармоније је одлична идеја којом се подстиче савремено стваралаштво од стране нашег најбољег оркестра, а посебно је интересантно направљен генерацијски дијапазон којим се представљају активни композитори различитих стилова. Филхармонија звучи одлично већ од прве пробе, вођена правим зналцем, тако да релаксирано очекујем премијеру композиције чији се концепт заснива на цитатима из мојих ранијих дела који се сада налазе у правом контексту“, рекао је Зоран Ерић, композитор који заузима истакнуто место на српској музичкој сцени. Редовни је професор при Катедри за композицију ФМУ у Београду, а од 2015. године је ректор Универзитета уметности у Београду.
 
Диригент Михаил Јуровски, данас је најстарији живи члан чувене музичке породице чији је допринос музичком извођаштву немерљив. Одрастао у кругу светски познатих уметника бившег Совјетског Савеза, Михаил Јуровски је био близак породични пријатељ Дмитрија Шостаковича и данас се сматра једним од најбољих интерпретатора његових дела. Управо ће приликом трећег наступа са нашим оркестром, Јуровски предводити младог руског уметника, Александра Рама у мање познатом Концерту за виолончело бр. 2, свог пријатеља и чувеног композитора. Тако ће се у друштву осведочених зналаца наћи један од најталентованијих и најтраженијих виолончелиста младе генерације чији је стил комбинација виртуозности, емотивног интензитета и уметничке особености.
 
Прво у низу вечери „За зналце“ заокружује оштар, експресионистички језик Прокофјева из Симфоније бр. 3, која је по својим смелим звучним ефектима ближа не само сценској већ и филмској музици. И у сезони 2016/17 циклус За зналце доноси праве изазове за искусне слушаоце, а следећи је заказан уа 13. јануар, 2017. године, под управом старог филхармонијског зналца Кристијана Мандеала.