31/03/21

Београдска филхармонија одржава концерте од 1 – 3 априла, под палицом сталног гостујећег диригента Данијела Рајскина (Сала БГФ, од 19ч). Репертоар је у знаку романтизма, а оркестар свира серенаде Антоњина Дворжака и Рихарда Штрауса, као и свиту Леополда Јаначека.

Романтична атмосфера, инспирисана љубавним дозивањима у стилу Ромеа и Јулије, обележиће све три концертне вечери. Београдска филхармонија изводи дела међусобно повезаних аутора тако што је Дворжаково стваралаштво значајно инспирисало Јаначека и Штрауса. Публика ће имати прилику да чује Штраусову Серенаду за дуваче, Јаначекову Свиту за гудаче и Дворжакову Серенаду за дуваче, виолончело и контрабас.

„Унапред се радујем аплаузу филхармонијске публике, то ме у последње време доводи готово до суза јер углавном диригујем у празним салама пред камерама и микрофонима. Иако мало људи може да присуствује концертима, Београдска филхармонија заједно са мном, пружа им музички заграљај. Музичке куће у свету се труде да одржавају везу са публиком упркос изазовима које намеће обавезна дистанца. Бојимо се додира и близине што није у нашој суштини јер смо социјална бића. Међутим, музика је увек била ту да сагради мостове тамо где је све наизглед срушено и изгубљено. Њена невероватна снага чини да у срцима и мислима будемо близу једни других, а дела која изводимо доприносе остваривању те близине“, рекао је диригент Данијел Рајскин.

Већ наредне недеље, Београдска филхармонија спрема концерте са шефом-диригентом Габријелом Фелцом, а публику очекује нови репертоар уз композиције Моцарта и Kорнголда.