03/07/23

Београдска филхармонија приредила је незаборавни спектакл заједно са шефом-диригентом Габријелом Фелцом на великом концерту на отвореном коме је присуствовало око 20 000 људи на Ушћу (недеља, 2. јул). Први пут на нашим просторима је изведена Дизни „Фантазија“ уживо која је крунисала церемонију прославе стогодишњице оркестра.

„Дуго смо чекали на ову прилику, да после неколико година поново будемо заједно са вама на отвореном. Али вечерас је наш концерт заиста посебан зато што заједно славимо сто година велике Београдске филхармоније! Београдска филхармонија је много више од оркестра, она је ваш понос и стогодишњи пријатељ. Ова Филхармонија доводи свет у Београд и ставља Београд у центар света. Пун век поноса, великог рада и неописиве радости свирања!“, рекао је на почетку концерта шеф-диригент Габријел Фелц и најавио извођење Дизни „Фантазије“ кроз десет чувених композиција које прате Дизни „Фантазију“.

Дизни “Фантазија” уживо се извела први пут на нашим просторима, а концерту су присуствовале све генерације и уживале у најлепшем анимираном спектаклу свих времена уз чувене нумере класичне музике које је оркестар изводио испод великог екрана. У прелепој атмосфери уживали су бројни посетиоци, од беба до најстаријих суграђана у атмосфери пикника, весеља уз овације оркестру и шефу-диригенту. Фелц је предводио 105 филхармоничара, а бројне екипе су учествовале у реализацији догађаја подржаног од стране Града Београда.

Београдска филхармонија добила је право да прикаже и изведе ову сензационалну продукцију – висококвалитетну пројекцију високе дефиниције, која представља компилацију оригиналног филма Волта Дизнија из 1940. године „Фантазија“ и филма „Фантазија 2000“, званично никада приказаног у региону. Тако су концерт отворили звуци из чувене Пете симфоније Л. ван Бетовена и то из „Фантазије 2000”, одмах за њом следили су делови из оригиналног Дизнијевог филма уз „Пасторалну симфонију” истог композитора, сегмент из „Крцка Орашчића” П. И. Чајковског и, посебна посластица – „Месечина” К. Дебисија уз анимирану секвенцу која је изостављена из оригиналне Фантазије 1940.

Потом је Филхармонија одсвирала „Жар птицу” И. Стравинског уз јединствену анимацију из „Фантазије 2000“, затим антологијски балет нојева и нилских коњића из „Плеса часовника”, А. Понкијелија, а потом „Чаробњаковог ученика”, П. Дикаа, уз чувену борбу Микија Мауса и метле – који је „кривац” за настанак овог дугометражног ремек дела. Концерт су у велико финале увели призори из нове верзије „Фантазије“ уз композиције „Сјај и раскош” (Е. Елгар), „Римске пиније” (О. Респиги) као и „Карневал животиња” (К. Сен-Санса).