06/06/18

Заједно са чувеним диригентом Еиђијем Оуеом, Београдска филхармонија изводи несвакидашњи репертоар и то две концертне вечери заредом, у четвртак и петак (7. и 8. јуна, Коларац од 20ч). Публика ће имати прилику да чује “Реквијем за гудаче” Торуа Такемицуа, “Замрзнут у времену” Авнера Дормана са виртуозним перкусионистом Симоном Рубином, и за крај “Планете” Густава Холста у којима се оркестру придружује и хор.

 

Ексцентрични Еиђи Оуе, диригент четрдесет година бурне каријере, наступа широм света са најпознатијим оркестрима. Некадашњи Бернштајнов штићеник је поред врхунског уметничког рада, такође познат по сусретима са суперстаровима популарне културе. Већ четири сезоне је гост Београдске филхармоније, а овога пута са оркестром представља неке од најзначајнијих светских композитора који залазе ван уобичајених музичких оквира.

 

Атрактиван репертоар отвара “Реквијем за гудаче” Торуа Такемицуа, једног од најутицајнијих јапанских композитора 20. века. Потом ће домаћа публика први пут чути “Замрзнут у времену” Авнера Дормана, израелског композитора у којој је главна звезда необичан солиста на удараљкама Симоне Рубино. Двадесетпетогодишњи перкусиониста је познат не само по невероватној виртуозности већ и по плесним кореографијама док свира. Како звуче Марс, Венера, Меркур, Јупитер, Сатрун, Уран и Нептун, чуће се у чувеним Холстовим “Планетама” у којима се оркестру придружује Академски хор Collegium Musicum.

 

Сто улазница за стајање, за оба концерта, биће у продаји сат времена уочи почетка, односно од 19 часова на благајни Коларца.