19/01/22

Филхармонијски „дрим-тим“ је поново на окупу, шеф-диригент Габријел Фелц и оркестар наступају заједно у петак 21. јануара на Коларцу (20 часова). На програму су дела Шуберта, Глијера и Бетовена, а са оркестром први пут наступа сопранисткиња Алина Вундерлин.

Централно дело на програму је веома необичан Концерт за колоратурни сопран Рајнхолда Глијера, једино дело на целом свету које је написано за сопран али без икаквог текста. Своју виртуозност и техничке могућности у овом захтевном делу показаће млада сопранисткиња Алина Вундерлин, веома тражено на оперским сценама широм света. Опус Глијера је „у прстима“ филхармоничара још од извођења монументалне симфоније „Иља Муромец“ коју су и снимили за ЦД издање заједно са Габријелом Фелцом, које је наишло на респектабилну светску критику.

„Ситуација у свету је поново тешка за класичну музику јер се, нажалост, концерти веома често отказују. Зато је за нас музичаре, у данашње време велика привилегија и прави луксуз да можемо да наступамо уживо пред публиком. Овога пута припремамо класични репертоар, од Шубертове „Недовршене симфоније“ до „Седме“ Бетовенове. То је супер-тест за нас јер током сезоне желим да испробамо све симфоније које ћемо извести на „Бетовен маратону“ истом дану, у јуну 2022“, изјавио је шеф-диригент Габријел Фелц.

Концерт у петак отвара „Недовршена симфонија“ Шуберта која је започела епоху романтизма. Она представља једно од најважнијих незавршених дела у историји музике. Данас је више од 100 композитора написало њен „завршетак“, али су извођења тих верзија само спорадична. Филхармонијски наступ затвара Бетовенова Седма симфонија, која је изазивала у своје време опречне критике од „да је једно од најразумљивијих његових симфонија“ до „да је то музика коју је могао да напише само неко веома пијан“.

Улазнице за концерт су у продаји како на филхармонијској благајни као и онлајн.