15/04/20

У склопу недељног репертоара Београдске филхармоније, ове седмице ће публика моћи да ужива у наступима оркестра са домаћим звездама као што су саксофониста Милан Савић у композицији Ивана Бркљачића и сопран Бранислава Подрумац у Волтоновим “Фасадама”.

Аудио среда – дан за одабране снимке из оркестарске архиве, посвећен је концерту из циклуса Ашиковање, одржаном 16. новембра 2018. на Коларцу, под палицом Данијела Рајскина. Љубавни програм отворила је композиција “Франческа да Римини” Чајковског, а заокружила музика из балета “Ромео и Јулија” Прокофјева. Између њих је свечана премијера композиција Ивана Бркљачића настала као поруџбина Београдске филхармоније – “Љубав! Концерт за саксофон и оркестар” коју је извео виртуоз на овом инструменту, Милан Савић.

Онлајн сезона петком на Јутјубу, 17. априла од 20ч представља врцаво и забавно дело – “Фасаде” Вилијама Волтона и отварање циклуса Пандемонијум. У питању је комад у коме је сопран Бранислава Подрумац рецитовала стихове, а оркестар је предводио Бруно Мерзе. Комбинација џеза, валцера, танга, и луцидне поезије, претворила је филхармонијску салу у кабаре. Маестрална Бранислава Подрумац је имала готово немогућ задатак, да покаже како изгледа певање без певања, а поред музичког, приказала је изузетно глумачко умеће.

У оквиру недељног репертоара, може се пронаћи ново издање блога “Филхармоничар у изолацији” и искуства кларинетисте Огњена Поповића. Будући да је ова недеља, према редовном календару, требало да буде посвећена бебама, Филхармонија их не заборавља ни у ванредном стању. На друштвеним мрежама институције, виолисткиња Тамара Маринковић Томић извела је “мини концерт” за две бебе. Дан за сећање четвртком приказује најлепше моменте са ових концерата као и репертоар који је оркестар за њих изводио, а који родитељи могу сами пуштати својим бебама.