Languages

Немачки национални програм Диригентски форум, је мајсторски курс намењен професионалним диригентима млађе генерације. У циљу њихове припреме за будуће водеће позиције на немачкој и интернационалној музичкој сцени, у оквиру овог програма организују се мајсторски курсеви, асистентски ангажмани и спонзорисани концерти за стипендисте програма. Идеја форума је да се широм Немачке оствари континуирани дијалог између младих генерација диригената и великана овог посла.

У реализацији програма, Диригентски форум сарађује са све већим бројем реномираних диригената, оркестара и ансамбала музичких позоришта, музичких академија и јавних радиодифузних сервиса. Данас су више од стотину немачких оркестара партнери Диригентског форума. Сарадња са међународним партнерима употпуњује његов опширни програм, па тако последњих година Диригентски форум сарађује са театром Ванемуине из Тартуа (Естонија), Филхармонијом из Стразбура (Француска), Израелским камерним оркестром (Израел) и другим партнерима. Многи некадашњи стипендисти Диригентског форума сада заузимају истакнуте позиције на немачкој и међународној музичкој сцени. Међу њима је и Габријел Фелц, шеф-диригент Београдске филхармоније и главни музички директор Дортмундске филхармоније и Опере у Дортмунду.

Стипендисти могу да рачунају на опширан програм рада са професионалним оркестрима. Главни фокус је на увежбавању и извођењу оперске и симфонијске музике. Поред тога, програм подразумева и сарадњу са ансамблима специјализованим за рану и савремену музику.

Од 2017. године, у овај значајни пројекат се по први пут укључује и Београдска филхармонија. Диригентски форум ће бити одржан у Београду, од 17. до 21. јуна 2018. године, на ком ће учествовати кандидат из Србије, изабран на аудицији. Домаћи кандидат, заједно са иностраним кандидатима имаће прилику да у оквиру Диригентског форума сарађује са ментором Габријелом Фелцом, шефом диригентом Београдске филхармоније.

 

 

  • Следећи концерт