14/01/20

Филхармонија ће предузети све мере које су предвиђене законом

Београдска филхармонија се веома радовала првом наступу немачког диригента Јуна Меркла, заказаном за 16. и 17. јануар 2020 године у Коларчевој задужбини. Потпуно неочекивано, диригент је отказао долазак и то само 60 сати уочи прве пробе са оркестром иако је уговор већ потписао. Разлог за то је његово незадовољство поводом ставке уговора везане за авио транспорт. Своје негодовање је исказао путем друштвене мреже Фејсбук и портала Slippeddisc који се бави догађајима из класичне музике на и иза сцене.

Београдска филхармонија се на истом порталу званично изјаснила овим поводом, а убрзо после ње огласио се и шеф-диригент Габријел Фелц истичући своје чуђење реакцијом диригента и жаљење што Меркл пропушта да диригује оркестром коме се сви музичари радо враћају, хвалећи како филхармоничаре тако и администрацију оркестра. Бројни уметници који су сарађивали са Београдском филхармонијом, диригенти као што су Хауард Грифитс, Нурхан Арман, Маријуш Смолиј и други, подржали су Филхармонију и осудили некоректно понашање диригента.

Брзом реакцијом менаџмента, некадашњи шеф диригент Урош Лајовиц изашао је у сусрет и преузео руковођење оба концерта који ће се одржати према планираном распореду без даљих измена. Београдска филхармонија ће предузети све мере које су законом предвиђене у оваквим ситуацијама.

Званична изјава Београдске филхармоније за портал Slippeddisc

Као буџетска институција Републике Србије, Београдска филхармонија послује према стриктним и јасним административним правилима која су презентована господину Мерклу и наведена у уговору који је пре више месеци добио на увид и потписао. Не само због ове чињенице, подразумева се да било која организација као минимални професионални стандард подразумева поштовање закона.

Менаџмент БФ поред професионалних стандарда које свакако поштује, труди се да уважи и приватне захтеве сваког гостујућег уметника у својим сезонама. Поред неспорног квалитета оркестра, то је један од разлога због кога се светски познати уметници радо враћају да наступају са Филхармонијом.

Нажалост, иако су представници господина Меркла били детаљно информисани о пословној пракси ове институције, упорно су одбијали да је поштују. Сви ресурси су истрошени како би се диригенту изашло у сусрет, али ипак, компромис није могућ уколико сте присиљени на сиву зону пословања.

Били смо веома изненађени одлуком господина Меркла да откаже концерт и то само 60 сати уочи прве пробе са оркестром. Сматрамо да је овај чин изузетно непрофесионалан као и да ниједан уметник не би смео да буде савладан тренутним каприцом. Такође, ово представља велико непоштовање према оркестру, публици и целокупној заједници.

Иако је мала земља, Србија има законе са којима ниједан уметник до сада није имао проблема. Београдска филхармонија има своју публику како на домаћој сцени тако и у иностранству, тако да позивање на бојкот као што је то господин Меркл учинио путем свог фејсбук налога, сматрамо изузетно непристојним и неуметничким гестом.