21/05/19

Габријел Фелц, шеф-диригент Београдске филхармоније, одржаће ове недеље чак три концерта. Најпре као пијаниста и домаћин Музичких разговора у среду 22. маја, а потом диригује два концерта са оркестром на Коларцу, у четвртак и петак (23. и 24. мај).

На Музичким разговорима, неформалним дневним концертима с почетком у 14 часова, Фелц ће представити виолончелисту Немању Станковића. У улози пијанисте, он ће заједно са овим филхармоничарем одсвирати Бетовенову Сонату за виолончело и клавир и разговарати о композитору коме је посвећена целокупна наредна сеозна Београдске филхармоније. Као и до сада, улаз на ове концерте је бесплатан.

А један од најинтересантнијих програма ове сезоне, публика ће имати прилику да чује чак два пута на Коларцу, у четвртак и петак од 20 часова. Раскошна и помпезна дела Оторина Респигија воде на јединствено музичко ходочашће, најпре уз композицију „Црквени прозори“, а потом, филхармонијски путеви воде у Рим! Сви заљубљеници у вечни град уживаће у тонској поеми „Римске свечаности“, и живим описима римских сцена, од времена античког царства у пуном сјају, па до плеса „салтарело“ на Тргу Навона.

Између ова два оркестарска гиганта, светли један бисер – Бахов најпознатији концерт за чембало који се данас најчешће изводи на клавиру, у извођењу пијанисте Ерика ле Сажа, јединственог, суптилног израза.

За филхармонијски концерт у четвртак још увек има улазница, а за наступ у петак, моћи ће да се купе улазнице за стајање, сат времена уочи концерта, односно од 19 часова на благајни Коларца.