25/05/21

Нови концерти шефа диригента Габријела Фелца заједно са Београдском филхармонијом, заказани су за четвртак, петак и суботу 27, 28. и 29. маја (Сала БГФ од 19 часова). Публику очекују чак два премијерна извођења композиција Хиндемита и Бритна, уз атрактивну „Кармен свиту“ Шчедрина.

Оркестар Београдске филхармоније први пут ће извести Хиндемитову „Концертну музику“ оп. 49 са лименим дувачким инструментима у првом плану. Затим следи Бритнова композиција „Руска сахрана“, која такође до сада није била на оркестарском репертоару. А концерте крунише чувена Кармен свита, позната као прави ентертејнмент за слушаоце.

„Одлучили смо се за овакву концепцију јер су удараљке и лимени дувачки инструменти били мање заступљени на репертоару у овој, као што знамо, рестриктивној сезони. Зато сад имамо сјајну прилику да их чујемо у пуном сјају и то у феноменалним опусима. Хиндемитову и Бритнову композицију изводимо премијерно, а Шчедринова композиција представља генијалну комбинацију музике Бизеа. Употреба удараљки је заиста спектакуларна тако да ће публика много уживати“, рекао је шеф-диригент Габријел Фелц.

„Кармен свита“ права је фешта за љубитеље удараљки, за чије извођење су потребни маримба, вибрафон, звона, кравља звона, тимпани, велки бубањ, чинеле, гонг, кабаса, клавес, кротали, том томови, тријангл, гуиро, даире, добош, глокеншпил… Уз пуно различитих палица у рукама окретних перкусиониста, ово дело ће бити атрактивно не само за слушање већ и за гледање.