02/04/24

Подвиг филхармонијске сезоне – Брамсов маратон уз све четири симфоније чувеног композитора, оркестар изводи заједно са шефом-диригентом Габријелом Фелцом, у петак 5. априла у Коларцу. Већ од 18 часова, Београдска филхармонија ће бити у високом старту пред почетак Прве, а финиш се очекује око 22 часа уз последње тактове Четврте симфоније.

 

Габријела Фелца, филхармоничаре али и публику, очекује велики изазов уз 160 минута Брамсове музике. Од поподневних до вечерњих часова, оркестар ће сваког сата свирати по једну симфонију (18ч: Симфонија бр. 1; 19ч: Симфонија бр. 2; 20ч: Симфонија бр.3; 21ч: Симфонија бр.4). Брамсов маратон представља јединствену прилику да се доживи композиторов симфонијски пут од 1833. до 1885. године.

 

“Историја Брамсових симфонија била је веома компликована јер је попут многих композитора тог времена, био оптерећен величином и дометима Бетовеновог стваралаштва. Зато му је требало целих 14 година да напише Прву симфонију после које се ослободио и узлетео путевима сопственог стила. Након успеха са чувеним ‘Бетовен маратоном’ 2022. године и Клавирским концертима Рахмањинова које смо у првом делу сезоне извели за једно вече, пред нама је поново велики изазов али сада то чинимо са већом лакоћом. Београдска филхармонија је оркестар светских стандарда коме је довољно да за једну пробу спреми целокупну симфонију, а то је завидан спортски ритам. Веома се радујем што ћемо се заједно са публиком удружити у јединственој екскурзији кроз Брамсов живот”, рекао је шеф-диригент Габријел Фелц.

 

Бетовен маратон је монументални пројекат који је представљен као један од капиталних у јубиларној филхармонијској сезони. Улазнице су распродате али су, због великог интересовања, карте за стајање већ у продаји на благајни Београдске филхармоније.