22/05/24

Београдска филхармонија изводи “блокбастере” класичне музике, заједно са диригентом Данијелом Рајскином, у петак 24. маја (Коларац, 20ч). Виолиниста Данијел Роуланд изводи нову верзију Вивалдијевих Годишњих доба, а на програму је још један класични хит – Дворжакове Словенске игре.

Колика је снага Вивалдијевог ремек-дела, говори и остварење савременог композитора Макса Рихтера, под називом “Рекомпонована Годишња доба”. Спајајући векове и епохе, неколико векова касније, дело је добило нови живот у постмодерном и минималистичком руху. Уз виолинисту Данијела Роуланда то ће бити прави рокенрол на филхармонијски начин. Данијел се успешно етаблирао на међународној сцени као изузетно свестран, харизматичан и авантуристички извођач са широким репертоаром, а за њега светска критика каже: “Данас, када је тешко истаћи се у изобиљу посебности звукова најбољих виолиниста, са сигурношћу се може рећи да нико не звучи као Роуланд”.

Под палицом сталног гостујућег диригента, Данијела Рајскина, концерт крунише једно од најпопуларнијих остварења класичне музике. Цео опус 46 Словенских игара Антоњина Дворжака, биће живописни скуп играчких комада који су својевремено одлично позиционарали композитора и донели му међународну репутацију. Да су и данас једно од његових најпознатијих остварења, сведочи податак да је филхармонијски концерт у петак распродат, али ће улазнице за стајање бити доступне сат времена уочи концерта, односно од 19ч на благајни Коларца.