24/11/22

Београдска филхармонија припрема егзотични репертоар посвећен магичној Барселони, заједно са диригентом Данијелом Рајскином, у петак 25. новембра (Коларац, 20ч). Као солиста наступа пијаниста Андреј Гугњин у сензуалној композицији “Ноћи у шпанским вртовима” де Фаље, а оркестар ће дочарати ритмове и колорит Шпаније уз композиције Турине, Дебисија и Равела.

Један од најпопуларнијих концерата у сезони посвећен је Барселони као једној од омиљених дестинација из сезоне “На добром путу” Београдске филхармоније, посвећене светским метрополама. Прави увод у шпанско вече су „Фантастични плесови“ Хоакина Турине, сликовито дело које доноси карактеристичне мелодије и ритмове шпанских плесова.

На пут ка југу, публику ће одвести Андреј Гугњин уз „Ноћи у шпанским вртовима“ за клавир и оркестар Мануела де Фаље. Баш као што је Андалузија пример мешања традиција и различитих култура, тако је и ова композиција инспирисана предивним призорима разнобојних башти из султанових палата, страсним и сензуалним плесовима које ће дочарати пијаниста међународне славе. Светска критика оцењује његову технику као “изузетно разнолику и окретну, често у служби богате музичке маште”, а београдска публика ће имати прилику да га чује први пут.

Заједно са сталним гостујућим диригентом Данијелом Рајскином, Београдска филхармонија наставља музичко путовање кроз “Иберију” Дебисија, у којој су представљене различите сцене са шпанског поднебља уз колоритну оркестрацију и живахне ритмове. Филхармоничари ће приказати уличну атмосферу шпанског градића, затим смиривање у сутон све до узавреле ноћи уз уличне свирача и забављаче, а куриозитет је да су ове убедљиве слике настале као плод Дебисијеве маште, који је у Шпанији провео свега неколико сати. Раскошни концерт крунише управо таква – “Шпанска рапсодија” Мориса Равела, као једно од најпознатијих дела инспирисаних овом предивном земљом.