beogradska filharmonija kineska turneja sijan
07/11/23

Београдска филхармонија је стигла у Кину, у град Сијан где је под палицом чувеног маестра Немеа Јарвија имала прву пробу у импресивној дворани новог Центра за културу и уметност „Појас и пут“. Концертом који је заказан за 8. новембар, Београдској филхармонији је указана велика част да свечано отвори велелепан уметнички комплекс и започне турнеју по Кини у знаку међународне промоције стогодишњице оркестра.

Са симболичним почетком у граду из кога је кренуо чувени Пут свиле, Филхармонија ће заједно са маестром Немеом Јарвијем прослављати век свога поноса у врхунским дворанама Вејфанга, Пекинга и Шангаја. Легендарни диригентски бард, представник музичке династије Јарви, наступао је са Београдском филхармонијом 1967, 1969 и 1973. године, а са филхармоничарима који данас чине оркестар је већ на првој проби остварио одличну везу.

„Веома се радујем поновном сусрету са вашим оркестром и то након педест година! Памтим наступе у Београду којих је било три колико се сећам и срећан сам што имамо поново прилику да се видимо у овој посебној прилици“, рекао је маестро Јарви, поздравивши оркестар на почетку пробе.

Маестро Јарви предводи Београдску филхармонију на турнеји по Кини уместо Зубина Мехте који је морао да откаже наступе из здравствених разлога:

„Дубоко жалим што сам морао да откажем турнеју са Београдском филхармонијом са којом сам недавно наступио у Београду поводом стогодишњице оркестра и био импресиониран њиховим квалитетом. Први наступ у мојој каријери био је са овим оркестром пре 65 година и од тада му се редовно враћам. Препоручио сам Филхармонију за турнеју по Кини не само због наше везе, већ због изузетног нивоа оркестра. Веома сам захвалан дивном маестру Јарвију што ће преузети моје концерте јер га веома добро познајем и знам да ће имати фантастичан успех у Кини“, речи су подршке које је упутио велики Мехта.

Прилика да одржи инаугурациони концерт у дворани у Сијану, огромна је привилегија за Београдску филхармонију чији ће се наступ уписати као први у историји Центра за културу и уметност „Појас и пут“, опредељеног искључиво за највише уметничке стандарде. Дан након филхармонијског концерта, церемонија отварања се наставља уз шоу коју потписује чувени редитељ Џанг Јимоу, аутор спектакуларног отварања и затварања Олимпијских игара у Пекингу 2008. године.