02/10/19

Најуспешнији српски пијаниста интернационалне репутације, Александар Маџар, поново наступа са Београдском филхармонијом у петак 4. октобра на Коларцу (20ч). Под управом диригента Кристијана Мандеала извешће Бетовенов Клавирски концерт бр. 4, а на програму су још дела Шуберта и Прокофјева.

Овим концертом почиње циклус “Бетовен виртуоз” који се бави композиторовим неприкосновеним солистичким вештинама. Бетовен је био један од највећих пијаниста свог времена, изврсно је свирао виолину, а знао је да свира и виолончело.

Миљеник домаће публике, Александар Маџар, прави је избор за отварање циклуса који у фокусу има солистички сјај. У оквиру своје богате и разноврсне каријере, Маџар редовно наступа широм света, а са Београдском филхармонијом након неколико година паузе. Извешће Четврти клавирски концерт, данас један од главних фаворита пијанистичке литературе, који је сам Бетовен премијерно извео.

Поред тога што се често изводи и снима, Клавирски концерт бр. 4 се сматра једним од централних остварења овог жанра, а његов други став међу најлепшим у литератури. Ову композицију уоквирују одломци Шубертове сценске музике „Розамунда“ и Седма симфонија Прокофјева.

Сто улазница за стајање биће у продаји сат времена пре почетка концерта, односно од 19 часова на благајни Коларца.