17/06/23

Поводом великог јубилеја, стогодишњице оркестра, Београдска филхармонија приређује Гала концерт са легендарним маестром Зубином Мехтом, 20. јуна 2023. године у Великој дворани Коларчеве задужбине. Београдски наступ уједно отвара регионалну турнеју Мехте и Београдске филхармоније која се наставља у Тирани и Скопљу, у оквиру иницијативе Отворени Балкан.

Уочи свог доласка чувени маестро Мехта је изјавио: “Веома се радујем поновном сусрету са Београдском филхармонијом, оркестром са којим делим дуготрајне успомене. У живом сећању ми је први наступ са овим оркестром давне 1958. године, а приликом сваког наредног заједничког концерта сусретао сам све бољи и бољи ансамбл. Пре две године када смо наступали заједно, био сам задивљен нивоом оркестра који заслужује сваку могућу подршку. Честитам вољеној Београдској филхармонији велики јубилеј и поносан сам што га обележавамо заједно, 20. јуна на Коларцу. Сви ми волимо ту салу, али Филхармонија већ дуго сања своју нову Концертну дворану коју је заслужила да би достигла нове висине у другом веку постојања. Изузетно ме весели чињеница да је детаљни пројекат за нову зграду у финалној фази и жеља ми је да нову Концертну дворану Београдске филхармоније што пре отворимо заједно. Концерт поводом филхармонијске стогодишњице је мој 11. наступ са оркестром и биће ми веома необично да не видим мог великог пријатеља Ивана Тасовца поред себе.

На програму сва три концерта Мехта ће предводити оркестар у извођењу Симфоније бр. 7 Лудвига ван Бетовена и „Фантастичне симфоније“ Хектора Берлиоза. Након Гала концерта на Коларцу 20. јуна, следе наступи у згради Националне опере Тиране 22. јуна и у Филхармонији Републике Северне Македоније 24. јуна.

Била ми је велика жеља да са Београдском филхармонијом обиђем земље региона јер смо заједно били у Дубровнику 2011. године, а приликом последње посете Београду 2021. предложио сам ту идеју председнику Вучићу, да идемо у јужнији део региона и он је ту идеју одмах подржао. Сматрам иницијативу Отвореног Балкана веома важном, а кроз језик музике који има велику снагу треба увек да настојимо да градимо мостове између нас. Драго ми је да у томе могу да допринесем концертима које ћу одржати са Филхармонијом у Тирани у којој никад нисам био, као и да се вратим у Скопље где сам дириговао одмах након земљотреса 1963. године

Један од највећих диригената данашњице и најзначајнији пријатељ Београдске филхармоније, доказани је ауторитет у иницирању изградње мостова између различитих култура. Својом јединственом енергијом и визијом, допринео је рушењу бројних баријера користећи снагу музике. Београдској филхармонији помогао је много пута, од набавке инструмената до подршке прве америчке турнеје увек хвалећи напредак и квалитет оркестра.