18/06/23

Зубин Мехта данас је одржао прву пробу са Београдском филхармонијом уочи наступајућег Гала концерта на Коларцу поводом стогодишњице оркестра у уторак, 20. јуна на Коларцу који је распродат за само неколико дана. Овим наступом почиње регионална турнеја у оквиру иницијативе Отворени Балкан, па ће легендарни диригент предводити Филхармонију на концертима у Тирани 22. јуна и Скопљу 24. јуна.

Приликом сваког доласка једног од највећих диригената данашњице, у Београдској филхармонији влада посебна атмосфера. Тако је и овога пута било велико узбуђење уочи једанаестог сусрета маестра са оркестром, а на почетку прве пробе, музичари су Мехту поздравили великим аплаузом, а он им је честитао јубилеј и отпоздравио на српском језику.

„Честитам вам рођендан, веома сам срећан што сам поново овде, уживам док вас све гледам“, речи су које је Мехта упутио оркестру.

На програму сва три концерта су Симфонија бр. 7 Лудвига ван Бетовена и „Фантастична симфонија“ Хектора Берлиоза која је такође била на репертоару првог концерта који је одржао са Филхармонијом, давне 1958. године. Након Гала концерта на Коларцу 20. јуна, следе наступи у згради Националне опере Тиране 22. јуна и у Филхармонији Републике Северне Македоније 24. јуна.

Као велики пријатељ Београдске филхармоније, Зубин Мехта је увек спреман да подржи оркестар са којим је први пут наступио на самом почетку своје каријере и са којим је у новом миленијуму интензивирао везе. Маестро са Београдском филхармонијом негује посебне односе и стално се враћа у Београд, градећи пријатељство које одавно превазилази оквире музике и уметности.