25/04/24

Београдска филхармонија поново наступа са чувеним пијанистом Алексејом Володином, под палицом Данијела Рајскина, у петак 26. априла. На програму су дела Марка Никодијевића, Сергеја Прокофјева и Дмитрија Шостаковича.

Познат по изузетно осећајном и технички брилјантном свирању, Алексеј Володин је чест гост Београдске филхармоније. Његово име је редовно заступљено у најпознатијим музичким аудиторијумима, попут  бечког Концертхауса, Palau de la Musika из Барселоне, Театра Маријински, Париске филхармоније, Алте Опер из Франкфурта, Тонхале из Цириха… Познат је по извођењу веома разноликог репертоара, а са Београдском филхармонијом овога петка изводи Концерт број 3 Сергеја Прокофјева, једно од најпопуларнијих дела 20. века.

Филхармонијски наступ почиње домаћом премијером, композицијом Марка Никодијевића, у свету прослављеног српског композитора који је посебну пажњу привукао својим радом на пројекту са Марином Абрамовић, Седам смрти Марије Калас. “Раздвајање вода на небеса и мора / Други дан. Токата за оркестар” има за тему библијску причу о другом дану стварања света. Дело је настало као поруџбина фондације и оркестра Музика Етерна који ју је премијерно извео са фамозним Теодором Куренцисом у Елбфилхармонији у Хамбургу, 2021. године. 

Концерт под палицом сталног гостујућег диригента Данијела Рајскина, крунише извођење Шесте симфоније Шостаковича, уз коју се Филхармонија у својој стогодишњој сезони присећа шведске турнеје из 2006. године када је ово дело било често на репертоару. Концерт је распродат али ће улазнице за стајање бити доступне сат времена уочи почетка концерта, односно од 19 часова на благајни Коларца.