07/02/22

Београдска филхармонија и шеф-диригент Габријел Фелц припремају концерт у знаку Јоханеса Брамса, у петак 11. фебруара на Коларцу (20ч). Поред два симфонијска остварења овог композитора, “Варијација на Хајднову тему” и популарне Симфоније број 3, програму се придружује Веберова уверитира за оперу “Оберон”.

Чувено питање “Волите ли Брамса?” односи се на већи део репертоара овог филхармонијског концерта. Централно дело на програму је композиторова Трећа симфонија, о чијој популарности говори и податак да је сам аутор чак сматрао исувише популарном и извођеном симфонијом, иако свестан њене вредности. Љубитељи филма ће посебно уживати у овом филхармонијском концерту будући да чувена мелодија њеног 3. става обележава стари класик, филм инспирисан поменутим романом Франсоаз Саган, са Ингрид Бергман, Ентонијем Перкинсоном и Ива Монтане. Извођењу овог ремек-дела, претходе “Варијације на Хајднову тему” које је премијерно извела Бечка филхармонија, док је за диригентским пултом био сам аутор.

Фелц и Филхармоничари отварају концерт чаробном и мистичном увертиром за последњу оперу К.М. фон Вебера, “Оберон”, која се после више деценија поново налази на репертоару филхармонијског оркестра. Оберон је заснован на причи о кралју патулјака, који је са супругом водио расправу о томе ко је мање веран у браку, мушкарци или жене. Како на музичком језику звучи прича о овим интригантним искушењима, показаће Филхармонија у петак, а улазнице за концерт су у продаји на филхармонијској благајни као и онлајн.