06/10/17

Отварање циклуса „Ваздух“, једног од „Пет елемената“ нове филхармонијске сезоне, заказано је за петак, 6. октобар, под палицом Данијела Рајскина (Коларац, 20 часова).

Да ли ваздух може да се чује, Београдска филхармонија ће показати кроз дела Менделсона, Веберна, Чајковског, а заједно са Антје Вајтхас у Брамсовом виолинском концерту.

На сасвим различите начине, ваздух је приказан у бајковитом „Сну летње ноћи“ Менделсона, колоритном „На летњем ветру“ Веберна и страсној „Бури“ Чајковског. Данијел Рајскин, чест гост Београдске филхармоније, од сезоне 17/18 је на позицији сталног гостујућег диригента. Сматра да је од свих елемената који чине природу, ваздух најтеже музички приказати.

„Изводимо дивно балансиран и вешто креиран програм са специфичном темом. Поред композиција које имају ваздух као повезујућу нит, изводимо и Брамсов концерт за виолину уз фантастичну Антје Вајтхас, праву представницу немачке музичке традиције. Ово дело карактерише чувени соло за обоу у другом ставу, где ће обоиста Београдске филхармоније морати пуно ваздуха да удахне да би га извео“, каже Данијел Рајскин.

Брамсов концерт је својевремено описан као неодсвирљив, а због тежине солистичке деонице називан концертом „против“ виолине. Окарактерисана као једна од највећих виолинисткиња нашег доба, Антје Вајтхас ће својом музичком личношћу и техничким мајсторством ово дело приказати у пуном сјају.