Kineska turneja Beogradske filharmonije trajace od 4. do 19. novembra.
02/11/23

Београдска филхармонија путује на Кинеску турнеју од 4. до 19. новембра 2023. године, током које ће под палицом легендарног диригента Немеа Јарвија, одржати концерте у Сијану, Пекингу и Шангају. У светлу прославе стогодишњице оркестра, Београдској филхармонији је указана част да свечано отвори Центар за културу и уметност „Појас и пут“ у Сијану, а век поноса оркестар ће представити у најзначајнијим светским дворанама попут Националног центра за извођачке уметности у Пекингу и величанственој сали Великог театра Шангаја.

Кинеска турнеја Београдске филхармоније дошла је на иницијативу највећег филхармонијског пријатеља, маестра Зубина Мехте, у жељи да подржи међународну промоцију оркестра у музичким центрима високе селекције где се представљају искључиво најбољи међу најбољима. Сматрајући да Београдска филхармонија заслужује место у оркестарској лиги шампиона, Мехта је позвао Филхармонију да заједнички одрже концерте у најпрестижнијим дворанама света, али је, на обострану жалост, био приморан да из здравствених разлога откаже своје учешће. 

Међутим, палицу над Београдском филхармонијом у Кини, преузима диригентски бард Неме Јарви, легендарни маестро који је предводник чувене диригентске и музичке династије. Јарви је један од најцењенијих диригената света, вишедеценијске блиставе каријере, у коју се убрајају предвођења најпроминентнијих оркестара и солиста највишег калибра, као и преко 450 остварених снимака. У стогодишњој филхармонијској историји забележена су три наступа са маестром, а сусрети у Кини ће бити након готово 50 година.

Почетак турнеје Београдске филхармоније је 8. новембра у Сијану и то уз свечано отварање концертне дворане Центра за културу и уметност „Појас и пут“, на догађају од изузетног значаја за овај град познат као почетна тачка „Пута свиле“. Потом ће 14. новембра оркестар наступити у Пекингу у једној од најимпресивнијих концертних дворана света – Националном центру за извођачку уметност, као централни догађај Међународног оркестарског форума који окупља представнике водећих оркестара света. Турнеју крунише концерт у Шангају, 18. новембра у Сали Великог театра у оквиру престижног Шангајског међународног фестивала. Током турнеје Београдска филхармонија ће наступити са врсним солистима, виртуозима на виолини, Ђованијем Заноном и Хуангом Менглом, а на програму су дела Чајковског, Вердија, Берлиоза и Бетовена.