03/06/21

Чаробна фрула и Сан летње ноћи у Филхармонији

Дувачки ансамбл Београдске филхармоније припрема праву концертну посластицу у четвртак и петак, 3. и 4. јуна (Сала БГФ, 19ч). На репертоару су ремек дела класичне музике “Чаробна фрула” и “Сан летње ноћи” у интересантним аранжманима.

Кларинетиста Огњен Поповић заједно са својим колегама припрема концерт који је током ове сезоне већ два пута био заказан, али због актуелне ситуације није био одржан у претходним терминима. Зато ће прва недеља јуна бити трећа срећа за лепршаве и романтичне мелодије Моцарта и Менделсона међу којима је и чувени Свадбени марш.

“Чаробна фрула и Сан летње ноћи су ремек-дела класичне музике. Њихова лепота и значај их сврставају међу најсјајније музичке бисере уопште. Самим тим, увек представљају посебан изазов и ужитак, како за извођаче, тако и за публику. Постоји много паралела које повезују Моцарта и Менделсона. Обојица су били вундеркинди и још од најранијег детињства компоновали своја прва дела и бриљантно свирали клавир”, рекао је Огњен Поповић.

Поред оригиналних верзија, већина Моцартових опера је сачувана и у верзији за дувачке ансамбле са контрабасом. Овакви аранжмани опера тог времена су уживали велику популарност у 18. веку. Филхармонијска публика ће на концертима чути аранжман Јозефа Хајденрајха – Моцартовог савременика. С друге стране, обоиста Андреас Таркман (1956), традицију аранжирања опера за мање камерне саставе, маестрално наставља да негује. Захваљујући њему “Сан летње ноћи” је само једна од многих композиција коју дувачки ансамбли изводе радо на концертним подијумима широм света.

Уз Огњена Поповића на концерту наступају Стана Крстајић (флаута), Сања Ромић (обоа), Петар Вуцелић (обоа), Михаило Саморан (кларинет), Ненад Јанковић (фагот), Душан Петровић (фагот), Никола Ћирић (хорна), Гордана Стојнић (хорна) и Срђан Ђорђевић (контрабас).