14/09/23

Најсвечанију сезону до сада, посвећену стогодишњици оркестра, Београдска филхармонија отвара заједно са шефом-диригентом Габријелом Фелцом, у петак 15. септембра на Коларцу. Под слоганом “Заувек”, велики јубилеј ће прослављати на сваком концерту од септембра до јуна, а први у сезони Филхармонија посвећује вољеном Ивану Тасовцу, увек и заувек.

Баш као што би Тасовац желео, концертно славље у сезони 2023/24 Београдска филхармонија почиње мегаломански, са најдужом симфонијом у стандардном концертном репертоару – чувеном Малеровом број 3. Оркестар у великом стилу улази у други век постојања са више од 150 учесника на бини Коларца у извођењу грандиозног дела, а филхармоничарима се придружују женски хор Collegium musicum,  дечији хор Колибри као и мецосопран Викторија Маси.

 

Осведоченом специјалисти за Малера, шефу-диригенту Габријелу Фелцу, ово ће бити шеста симфонија коју изводи са Београдском филхармонијом, са амбицијом да заједнички заокруже свих девет из Малеровог опуса. 

“Малерова Трећа је заиста шампион међу симфонијама. Изводимо 100 минута музике – таман за свих 100 година оркестра. Поготово се радујем поновном сусрету са београдском публиком јер сам дириговао у многим градовима по целом свету, а публика Београдске филхармоније је апсолутно најпосебнија. Она дели са нама огромни ентузијазам и са великом пажњом прати извођење нашег оркестра, што је заиста непроцењиво”, рекао је Габријел Фелц. 

У анкети Музичког магазина Би-Би-Си-ја спроведеној међу диригентима, Малерова Трећа је изгласана за једну од десет најбољих симфонија свих времена. За свечано отварање филхармонијске сезоне и извођење овог монументалног дела влада огромно интересовање, па Филхармонија уводи карте за стајање које ће бити у продаји сат времена уочи концерта, односно од 19 часова на благајни Коларца.