27/09/22

Београдска филхармонија свечано отвара сезону 22/23, концертом који посвећује некадашњем директору, Ивану Тасовцу, у петак 30. септембра на Коларцу (20ч). Специјално одабрани репертоар обележава поруџбина композитору Александру Седлару, као и спрска премијера композиције Исидоре Жебељан заједно са кларинетистом Жоаном Енриком Љуном и под диригентском палицом Пола Данијела.

Целокупна филхармонијска сезона,  од септембра 2022. до јуна 2023.године, носи слоган “На добром путу” и посвећена је виртуелним путовањима по светским метрополама, које природно започиње Београдом. Под слоганом БГФ воли Тасу, Филхармонија овим концертом одаје почаст вољеном Тасовацу који је преминуо пре годину дана.

Музички омаж Београду, свечано отвара најновија поруџбина Београдске филхармоније Александру Седлару, који је познат као једнан од најаутентичнијих и најсвестранијих музичара своје генерације. Композиција “Ода Београду – Београд на оди”, биће прилика и за публику да у њој учествује уз специјални позив композитора:

Ода Београду, поред тога што представЉа својеврсно Љубавно писмо мом родном граду, представЉа и супротставЉање свега онога што Београд данас чини онаквим какав јесте. Београђани су данас специфични, често подеЉени везано за разне ствари по разним питањима, али једна (можда и једина) ствар која им је заједничка и која их може ујединити, јесте Љубав према Београду. На крају композиције, сви заједно, са свим својим разликама, поносни и горди, певају за свој град. То је била моја идеја, надам се да ћемо је заједно претворити у стварност. Зато певајте са нама! Певајте за наш Београд!“,  поручује Александар Седлар.

Затим следи српска премијера Концерта за кларинет и оркестар “Фрула и фламингоси” Исидоре Жебељан, најпроминентније и најизвођеније српске композиторке на светској музичкој сцени. Њено стваралаштво се сматра за један од најоригиналнијих израза у савременој музици првих деценија 21. века. Према речима ауторке, ова композиција “музичком нарацијом испреда причу о чаробној фрули која пева о истини, али њену песму нема ко да чује, јер на свету више нема никога ко верује у истину.“  Фрулу и фламингосе ће уз оркестар извести кларинетиста Жоан Енрик Љуна, некадашњи победник такмичења Музичке омладине у Београду.

Други део програма заузима Симфонија бр. 5, Чајковског – симфонијско дело које се најчешће налазило на програмима Београдске филхармоније кроз њену стогодишњу историју. Овом приликом први пут под палицом Пола Данијела, шефа-диригента Краљевске филхармоније Галиције, који је у својој каријери наступао као гостујуcћи или стални диригент са великим оркестрима и операма широм света, попут Енглеске националне опере,  Краљевске опере у лондонском Ковент Гардену, као и у Метрополитен опери у Њујорку.