02/06/17

На свечаном затварању циклуса “За авантуристе” Београдска филхармонија представља суперхероје у класичној музици, у петак, 2. јуна (Коларац, 20 часова). Своје супермоћи оркестар ће показати кроз авантуре два јунака – Вилијама Тела и Супермена, под управом Данијела Рајскина, главног гостујућег диригента Београдске филхармоније.
 
Увертира опере Вилијам Тел Ђоакина Росинија заснована је на легенди о швајцарском јунаку, Супермену XIV века. Сасвим другачију страну авантуре у измишљеном америчком велеграду, доноси Супермен, митски јунак савременог доба. Послужио је као инспирација америчком композитору Мајклу Доертију за његову, Гремијем награђену, Метрополис симфонију, насталу поводом обележавања педесет година од првог броја стрипа о овом јунаку.
 
Припремајући затварање циклуса За авантуристе Данијел Рајскин сматра да је управо авантура главни квалитет и једна од тајни успеха Београдске филхармоније: “Кад се осврнемо на ову сезону, Филхармонија ју је започела историјским концертом у чувеној сали Чајковски којим смо отворили и сезону Московске филхармоније, а завршава са највећом концертном авантуром на отвореном, 25. јуна. Фасцинира ме што је публика позвана да бира репертоар концерта и радује ме да је на тој топ листи одлично котиран Вилијам Тел кога изводимо на концерту у петак“, рекао је стални гостујући диригент Београдске филхармоније.
 
На финалном концерту овог циклуса, публику очекује још једна авантура – откриће стваралаштва швајцарског композитора Паула Јуона и његовог Концерта за виолину и оркестар, у извођењу Марије Солозобове, једне од најперспективнијих виолиниста млађе генерације.