03/04/18

За затварање циклуса “Пандемонијум” припрема се мултимедијални спектакл на камерној сцени Београдске филхармоније, у четвртак, 5. априла (Сала БГФ, 19ч). У “Причи о војнику” Игора Стравинског, наступају глумице Владица Милосављевић и Тамара Крцуновић, заједно са музичарима Београдске филхармоније и диригентом Александром Којићем. Сасвим ново читање познате приче, чија је премијера била тачно пре 100 година, дао је редитељ Влатко Илић.

“Одлучио сам се за изазовнију поставку у духу авангардних радова с почетка 20 века. На самом концерту ће се емитовати снимљени говорно видео-материјал са глумицама Владицом Милосављевић и Тамаром Крцуновић, а уживо на сцени, оне ће заједно са визуелним уметником Војиславом Клачаром, правити војнике од новина, а све уз музичку подлогу филхармоничара”, објашњава Влатко Илић.

Прича говори о руском војнику, повратнику из рата, који је продао своју виолину, односно душу ђаволу у замену за богатство. Према упутству Стравинског, ова прича је играна, певана и рецитована, идеална за затварање циклуса „Пандемонијум“ који је приказивао музичка дела инспирисана интригантним текстовима. И данас револуционарно, ово ремек дело камерне музике, један је од првих примера интердисциплинарног, тоталног театра, које је замишЉено да обједини игру, музику и глуму.