30/05/18

Филхармонија обележава стогодишњицу Бернштајновог рођења

 

Београдска филхармонија представља српску премијеру Бернштајнове „Серенаде“ заједно са чувеним виолинистом Вадимом Глузманом и диригентом Данијелом Рајскином, у петак 1. јуна (Коларац, 20ч). Филхармонија се тако прикључује прослави стогодишњице рођења музичке легенде, уједно и великог промотера Малерове музике, чија 4. симфонија затвара концерт.

Прослављени диригент, композитор, пијаниста и предавач Леонард Бернштајн, остао је запамћен као светски суперстар класичне музике. По популарности коју је достигао средином прошлог века може се поредити са Елвисом Прислијем и Мерилин Монро, нарочито након успеха његових бродвејских мјузикала. Његову „Серенаду“, извешће чувени Вадим Глузман и то на легендарној Страдиваријевој виолини из 1690. године. Овај израелски виолиниста редовно наступа са највећим светским оркестрима, попут Берлинске филхармоније, Бостонског симфонијског оркестра, Чикашког симфонијског оркестра, Израелске филхармоније, Лондонске филхармоније, а са Београдском филхармонијом наступа други пут.

Други део концерта посвећен је композитору кога је Бернштајн изузетно ценио и као диригент снимио све његове симфоније. Иако је рођен после Малерове смрти, за њих се каже да су близанци по музичкој естетици. Данијел Рајскин, стални гостујући диригент Београдске филахрмоније, предводи оркестар у извођењу Малерове 4. симфоније у којој им се прикључује и сопран Евгенија Јеремић. Сто улазница за стајање су у продаји сат времени уочи почетка концерта, односно од 19 часова на благајни Коларца.