29/04/20

У оквиру недељног онлајн репертоара, Београдска филхармонија ове седмице посебну пажњу посвећује споју музике и драме. Публика ће имати прилику да чује различите пројекте које је оркестар извео заједно са глумачким звездама као што су Слободан Бештић, Владица Милосављевић и Тамара Крцуновић.

У сценској музици „Егмонт“ Лудвига ван Бетовена, написаној за Гетеову драму, Слободан Бештић је у улози наратора пренео причу о херојству племића из 16. века. Заједно са сопраном Весном Ђурковић и под управом шефа Габријела Фелца, Београдска филхармонија је ово дело извела 18. априла 2019. на Коларцу и претходно на свечаном затварању новосадског Номуса. Сада га публика може чути на сајту институције у оквиру аудио селекције средом.

Београдска филхармонија · IZVIISKRA 5 – 19. april 2019

Онлајн сезона петком на Јутјубу представља интригантну и још увек револуционарну “Причу о војнику” Игора Стравинског. Ово ремек дело камерне музике замишљено је да обједини игру, музику и глуму. Тако су се на филхармонијској сцени, заједно са музичарима нашле глумице Владица Милосављевић и Тамара Крцуновић, као и визуелни уметник Војислав Клачар. Причу о војнику, повратнику из рата, који је продао своју виолину/душу ђаволу у замену за богатство, редитељски је уобличио Влатко Илић. Јутјуб премијера овог комада заказана је за петак 1. мај од 20 часова.


У оквиру недељеног репертоара Филхармонија је објавила блог Габријела Фелца у коме шеф диригент открива како се кроз волонтерски рад спријатељио са српско-хрватском породицом у Немачкој. Публику и своје колеге музичаре, поздравила је виолончелисткиња Маја Богдановић из Амстердама поделивши своја искуства из изолације. Такође, ове недеље Филхармонија се присећа свог наступа на Београдском маратону, а посебно честита рођендан славном Мехти уз присећање на последњи заједнички наступ са концерта на отвореном из 2017. године.