kineska turneja beogradska filharmonija sijan
09/11/23

Гала концертом у Сијану отпочела је кинеска турнеја Београдске филхармоније поводом стогодишњице оркестра, којим је свечано отворена велелепна дворана Центра за културу и уметност „Појас и пут“ (8. новембар). Одушевљена публика је стајаћим овацијама поздравила Филхармонију и диригента Немеа Јарвија након спектакуларног извођења Бетовена и Берлиоза.

Београдској филхармонији је указана велика част да се упише у историју града Сијана као први оркестар чија се музика чула у дворани овог импресивног културног здања. Под палицом легендарног диригента, Немеа Јарвија, оркестар је извео Бетовенову Симфонију број 7 и Берлиозову „Фантастичну симфонију“. Након завршетка програма публика је била на ногама и толико аплаудирала и скандирала, да је Београдска филхармонија извела чак три биса.

Српски оркестар је указао поштовање домаћинима извођењем познате кинеске нумере „Моја домовина“ што је изазвало готово навијачку еуфорију код публике. Исто одушевљење је пратило „Грлицу“ Стевана Христића, коју су поносни филхармоничари одсвирали у част оснивачу Стевану Христићу, славећи свој стогодишњи јубилеј и на међународној сцени. Слављеничка Сибелијусова композиција „Анданте фестиво“ је управо у таквом расположењу заокружила овај важан концертни догађај.

Неме Јарви, осамдесетшестогодишњи маестро, фасцинантне енергије, импресионирао је публику и филхармоничаре:

„Вечерас смо плесали заједно! Дивно је видети и поново упознати оркестар Београдске филхармоније. Фантастично расположење је кренуло од самог почетка нашег рада и веома сам захвалан оркестру на том осећању. Београдска филхармонија је фантастичан оркестар састављен од дивних људи, веома флексибилних, који сјајно комуницирају, не говором већ очима, покретима, свиме. Веома сам срећан и радујем се наставку наше турнеје“, изјавио је маестро Јарви.

Након концерта у Сијану, Београдска филхамонија путује у Вејфанг где ће одржати додатни концерт у оквиру турнеје у дворани Великог театра, потом наступа у Пекингу у чувеном Националном извођачком центру, а турнеју завршава концертом у Шангају.