Languages

Хор Словеначке филхармоније

Хор Словеначке филхармоније основан је као професионални састав под именом Словеначки камерни хор 1991. године. До 2009. водио га је др Мирко Цудерман, а од 2009. до 2012. диригенти Мартина Батич и Штефен Шрејер. Од тада па до 2017. самостално га је водила Мартина Батич.

 

Овај хор од 40 чланова који је део Словеначке филхармоније од 1998. године, наступа на око 35 концерата сваке сезоне у разноврсним програмима. Првенствено су окренути а капела репертоару разних музичких периода који се одржавају у склопу Вокалног циклуса Словеначке филхармоније, али и сарађују са Оркестром Словеначке филхармоније, као и са другим словеначким и иностраним оркестрима у извођењима вокално-инструменталних дела.

 

Словеначки филхармонијски хор је често део пројеката који се снимају. Само њихова дискографија обухвата преко 80 издања који су део збирке „Musica sacra Slovenica“ и „Slovenska zborovska glasba“, представљајући антологијски избор словеначке хорске музике, духовне и световне. Године 2016. хор је постао део Тенсо мреже професионалних камерних хорова