Languages

Естер Хафнер

Естер Хафнер је рођена у Будимпешти 1969. године. Већ са 13 година постала је члан разреда надарених музичара Музичке академије Франц Лист, где су јој ментори били Андраш Киш, Ференц Радош и Ђерђ Куртаг. По завршетку школовања у Мађарској, уписала је Универзитет за музику и сценске уметности у Бечу, где је студирала у класи Герхарда Шулца (члана Квартета Албан Берг) и Јозефа Шивоа. Дипломирала је са највишим почастима и добила је награду Министарства културе.

 

У периоду 1987–1995. године усавршавала се на бројним мајсторским курсевима код Џозефа Гинголда, Лоранда Фењвеша, Алберта Лисија, Тибора Варге, Игора Озима и Шандора Вега, а 1995. године је завршила постдипломске студије у Холандији, у класи Виктора Либермана и Филипа Хиршхорна. Била је добитница стипендија фондација Албан Берг, М. Соботка, Еразмус, Карел Јанечек и Цирер, као и у оквиру програма ПЕ Промотивни круг у Манхајму, у Немачкој.

 

Такође, освајала је награде на бројним међународним такмичењима: Концертино у Прагу, Такмичење виолиниста Јанош Конч у Мађарској, Jugend Musiziert, Такмичење виолиниста Штефани Хол у Бечу, Међународно такмичење камерних музичара Трапани и Калтанисета у Италији.

 

Учествовала је као предавач на бројним музичким фестивалима, као што су Фестивал Мењухин у Блонеу, Фестивал у Праша Коуву, Сионски фестивал, Фестивал у Брајтону, Фестивал Ремерберг, Фетивал у Бејтсу, Фестивал у Монтани (САД), фестивал Вертерзе Класикс, Клангбоген у Бечу, Нојбершки дани културе, Фестивал Мондзе, Фестивал Касалс у Француској, Дани Брамса у Мирцушлагу, Фестивал Стириарте у Грацу, Фестивал Вила музика, Фестивал Сервантино у Мексику, Фестивал Тамаулипас, Фестивал Хајднове музике, Шубертијада, Фестивал у Брегенцу, фестивали у Макауу и Хонг Конгу, Фестивал у Портогруару итд.

 

Као солиста и камерни музичар (свира виолину и виолу) сарађивала је са уметницима попут Клеменса Хагена, Герхарда Шулца, Ленарда Хокансона, Елизабете Леонскаје, Александера Лонквиха, Артоа Нораса, Мелвина Тана, Памеле Франк, Ларша Андреса Томтера, Патрика Деменге, Кристијана Алтенбургера, Волфганга Шулца, Марка Летоње, Николаса Чумаченка и Штефана Владара.

 

Њена дискографска издања одражавају њен необично широк музички репертоар, који обухвата камерна и концертна дела од Хајдна до Ајзлера. Ту су, између осталог, клавирски трии Мартинуа, Моцарта, Брамса, Шуберта и Кодаља са Триом Хафнер, затим Моцартова Симфонија кончертанте са Бетином Градингер и сонате Шуберта, Шумана и Ајзлера које је снимила под покровитељством Аустријске националне банке.

 

Као педагог, Естер Хафнер је у периоду 1999–2002. године стекла искуство као асистент професора Герхарда Шулца и наставник виолине на бечком Универзитету за музику, а редовно је држала и курсеве виолине и виоле на Нојбершком семинару, Фестивалу Касалс у Француској, Летњој школи Данских гудача, Међународној летњој академији у Семерингу, у Токију, САД-у и на фестивалу Вила музика у Немачкој.

 

Од 2002. године ради као професор виолине на Универзитету за музику и сценске уметности у Грацу.

 

Естер Хефнер свира на виолини Хама Зегелман италијанског градитеља Микеланђела Бергонција (Кремона, 1750), која припада колекцији Аустријске националне банке.