Languages

Антје Вајтхас

Антје Вајтхас је једна од највећих виолинисткиња нашег доба.“ (FonoForum)

Харизма Антје Вајтхас и њена појава на сцени су очаравајуће, али никада не засењују сама дела која изводи. Непретенциозно и увек стављајући музику на прво место, Антје уноси своју изузетну музичку интелигенцију и техничко мајсторство без премца у сваки детаљ композиција. Као једна од најтраженијих уметника своје генерације, Антје Вајтхас свира веома широк репертоар, који обухвата велике концерте Моцарта, Бетовена и Шумана, нове композиције као што су Концерт за виолину Јерга Видмана, модерне класике Шостаковича, Прокофјева, Лигетија и Губајдулине, као и ређе извођене концерте Хартмана и Шека.

 

Као солиста, Антје Вајтхас је сарађивала са већином најпознатијих немачких оркестара, међу којима су Немачки симфонијски оркестар из Берлина, Бамбершки симфонијски оркестар и велики симфонијски оркестри немачких радиотелевизија, затим са великим бројем међународних оркестара попут Лосанђелеске филхармоније, Симфонијског оркестра Сан Франциска, Оркестра Филхармонија и Симфонијског оркестра Би-Би-Сија, као и са најбољим оркестрима Холандије, Скандинавије и Азије. Сарађивала је са истакнутим диригентима као што су Владимир Ашкенази, Дмитри Китајенко, сер Невил Маринер, Марк Албрехт, Јаков Крејцберг, Сакари Орамо и Карлос Калмар. Антје веома блиско сарађује са диригентом Антонелом Манакордом, са којим је имала свој први наступ са Филхармонијом театра Ла Фениче у Венецији (Брамс) прошле сезоне и има редовне концерте у свом родном граду Потсдаму.

 

Најважнији наступи у сезони 2016/17. били су са Симфонијским оркестром Југоисточне немачке радиотелевизије из Штутгарта и диригентом Антонелом Манакордом (Моцарт, Бе-дур) и Оркестром Националног позоришта у Манхајму са диригентом Александером Содијем (Берг), а ишла је на турнеју са Камератом из Берна, током које је прославила свој 50. рођендан концертом у берлинском Концертхаусу. Будући да је од сезоне 2009/10. уметнички директор Камерате из Берна, задужена је за музичко усмерење овог ансамбла који изводи опсежне композиције, попут Бетовенових симфонија и снима музику Брамса, Менделсона и Бетовена.

 

Квартет Арканто, у коме наступа са колегом виолинистом Данијелом Зепеком, виолисткињом Табеом Цимерман и виолончелистом Жан-Гијеном Кеирасом, има велики значај за Антје Вејтхас као камерног музичара. Након концерата на овогодишњем Фестивалу у Екс-ан-Провансу, квартет одлази на дужу паузу. Током последњих година, наступали су у њујоршком Карнеги Холу, у париским позориштима Шатле и Сите дела Музик, у берлинској Филхармонији и бечком Концертхаусу, а на турнеје су ишли по Израелу, Јапану и Северној Америци. Објавили су албуме са делима Бартока, Брамса, Равела, Дитијеа, Дебисија, Шуберта и Моцарта за дискографску кућу Harmonia Mundi.

 

Антје Вајтхас је 2013. године направила изванредне снимке виолинских концерата Бетовена и Берга са Симфонијским оркестром из Ставангера и диригентом Стивеном Слоуном (за дискографску кућу CAvi-music). Критичари су били одушевљени са прва два компакт диска у оквиру њеног најновијег пројекта за CAvi: снимци комплетних соната и партита Јохана Себастијана Баха и соло соната Ежена Исаија. Дискографска кућа CPO је недавно објавила други и трећи компакт диск са њеним снимцима комплетног опуса Макса Бруха за виолину и оркестар са Симфонијским оркестром Севернонемачке радиотелевизије и диригентом Херманом Бојмером, који су забележили велики успех. Антје Вајтхас је наставила сарадњу са Симфонијским оркестром Севернонемачке радиотелевизије и CPO и у сезони 16/17 снимцима Шумановог Виолинског концерта и Брамсовог Дуплог концерта са виолончелистом Максимилијаном Хорнунгом, које је дириговао Ендрју Манце.

 

Антје Вајтхас је почела да свира виолину са четири године, а школовала се на Музичкој академији Ханс Ајзлер у класи проф. Вернера Шолца. Победила је на такмичењу Крајслер у Грацу 1987. године, такмичењу Бах у Лајпцигу 1988. године и на Међународном такмичењу виолиниста у Хановеру 1991. године. Након ангажмана предавача на Универзитету уметности у Берлину, Антје је постала професор виолине на Музичкој академији Ханс Ајзлер 2004. године. Свира на виолини Петера Грајнера из 2001. године.