24/01/18

Београдска филхармонија и диригент Кристијан Мандеал први пут у својој историји изводе огромну Шостаковичеву IV симфонију, што је уједно и премијера овог дела на домаћој сцени, у петак 19. јануара (Коларац, 20ч). Концерт отвара први виолончелиста Београдске филхармоније, Александар Латковић, који наступа као солиста пред својим оркестром у извођењу Бокеринијеве композиције.

Од свих Шостаковичевих симфонија, Четврта захтева највећи извођачки састав, што ће бити веома изазовно јер на бини Коларца треба да стане 109 музичара. Ову борбену симфонију композитор је повукао уочи премијере 1936. године, под притиском тадашњих совјетских власти, па је први пут изведена тек 25 година касније у Москви. Према расположивим подацима, у Србији никада није била одсвирана, а ни Кристијан Мандеал у својој богатој каријери није имао прилику да диригује ово захтевно дело.

Симфонији претходи Концерт Бокеринија, композитора и виртуоза на виолончелу који је померао границе, а у своје време био неправедно запостављен. Овим поводом, Александар Латковић ће напустити место вође групе виолончелиста и стати испред својих колега као солиста:

„Велика срећа за мене је да се у класичној музици остварујем у више улога – део сам велике заједнице, најтраженијег оркестра у региону, паралелно наступам као челиста Гудачког квартета Београдске филхармоније, повремено предајем. Овај концерт, када ћу поново имати прилику да будем солиста са матичним оркестром, нестрпљиво очекујем”, рекао је Латковић.

Сви заинтересовани за виртузност виолончелисте Београдске филхармоније као и за домаћу премијеру звучне симфоније Шостаковича могу купити улазнице за стајање, сат времена уочи концерта, односно од 19 часова на билетарници Коларца.