02/10/23

Београдска филхармонија са жаљењем објављује своје повлачење из пројекта аустријско-немачке турнеје која је требало да обухвати концерте у Бечу, Фирзену, Штутгарту и Висбадену од 5 – 9. новембра 2023, заједно са шефом-диригентом Габријелом Фелцом и виолинистом Немањом Радуловићем. У светлу припреме стогодишњице Београдске филхармоније, уложен је континуиран рад од стране промотера и менаџмента оркестра да се српски ансамбл представи у што више европских центара у години значајног јубилеја, а резултат тог рада су заказани концерти у ова четири града.

Међутим, глобална нестабилност тржишта која се одразила на међународна гостовања великих ансамбала утицала је и на наш оркестар у већој мери него што је било могуће предвидети. И поред изузетних напора који смо уложили да се ова турнеја реализује, услед промењених околности које раније није било могуће сагледати, донета је тешка одлука да се Београдска филхармонија повуче из пројекта који у овом моменту представља ризик који институција у тренутној ситуацији није у могућности да преузме.

Свесни изазова које ова одлука доноси, као и потешкоћа које из ње произилазе, Београдска филхармонија изражава велику захвалност на разумевању свим партнерима на пројекту. Упућујемо свима искрено извињење, поготово цењеној публици, Габријелу Фелцу, Немањи Радуловићу, као и организацијама Opus3 Artists и IMG Artists. С обзиром на то да смо у својим сезонама искусили велики број изненадних промена услед турбулентних прилика у свету класичне музике, изражавамо пуно разумевање за нелагоде са којима се пословни сарадници суочавају, у нади да ће боље околности дозволити да се Београдска филхармонија представи љубитељима музике у градовима Аустрије и Немачке.