02/03/16

Београдска филхармонија ће заједно са диригентом Владимиром Куленовићем пратити пут ноте “ла” која повезује композиције Густава Малера, Бенџамина Бритна и Арва Перта, у петак, 4. марта (Коларац, 20 ч). Концерт из циклуса “За авантуристе” употпуниће филхармонијски дуо перкусиониста у извођењу атрактивне композиције за две маримбе и оркестар, јапанске ауторке Кеико Абе.
 
Авантуристи Београдске филхармоније ће кроз свеприсутну ноту “ла” истраживати дела аутора који довршавају рад један другог. Поводом 40. годишњице Бритнове смрти, омаж енглеском композитору уоквирују “Cantus in memoriam Benjamin Britten”, којом се Перт дивио једноставности и чистоти његовог стила – и свечана “Sinfonia da Requiem“, најважније Бритново оркестарско остварење. У стваралаштву овог композитора може се чути “ехо” Малера, што ће публика моћи да препозна у Адађу из Десете симфоније.
 
“Нота ‘ла’ представља чисти живот, оркестарски камертон, центар свих октава. Код Малера је симболично присутна од Прве симфоније, а у Десетој, иако на рубу амбиса, његово ‘ла’ на крају преживи. Та нота се враћа у Бритновој симфонији, као и код Перта који је у претходном композитору препознао свој највећи утицај”, каже Владимир Куленовић, резиденцијални диригент Београдске филхармоније.
 
Константна енергија и покрет перкусиониста Ивана Марјановића и Александра Радуловића биће у центру збивања композиције “Prysm Rhapsody II”, Кеико Абе. Иако брзог темпа, драматика и експресивност у овом делу нису у другом плану, тако да ће дуо бити у прилици да покаже широк дијапазон емоција.
 
Четврти концерт из циклуса посвећен Авантуристима заказан је за 15. април, када ће Данијел Рајскин уз кларинетисту Мартина Фроста и филхармоничаре припремити нови музички изазов.