Languages

Ана Каличанин, прва флаута

Ана Каличанин (1990.) завршила је основне и мастер студије на Факултету музичке уметности у Београду, у класи професора Љубише Јовановића. У марту 2018., са највишом оценом, стиче звање Магистра на Универзитету за музику и извођачке уметности у Бечу, у класи првог флаутисте Бечке филхармоније, Валтер Ауера и реномиране професорке Барбаре Гислер Хасе. Тренутно је студент докторских академских студија на ФМУ у Београду, а усавршава се и на Универзитету за музику и извођачке уметности у Грацу у класи првог флаутисте Бечког симфонијског оркестра, Ервин Кламбауера. Такође је студент мастер студија камерне музике у класи професора Готфрида Покорнија, на Универзитету за музику и извођачке уметности у Бечу.

Добитник је великог броја награда од којих се издвајају Прве награде на такмичењима „Антон Еберст“,“Охридски бисери“, „Млади Виртуоз“, као и Трећа награда на такмичењу дувачких инструмената „Интермузика“ (Аустрија).

  Један је од малобројних стипендиста фондације „Др. Роберт и Лина Тил-Дур“ (Швајцарска) и „Вернер Трип Меморијалног Фонда“ (Аустрија).
Усавршавала се са светски признатим флаутистима, као што су Емануел Паји, Керстен МекКол, Феликс Ренгли, Андреа Либеркнехт, Петер Лукас Граф, Михаел Кофлер, Мишел Дебост, Филип Бернолд.

У својој богатој концертној каријери имала је прилику да наступа и сарађује са оркестрима као што су Краљевски Концертгебау оркестар из Амстердама, Тонкунстлер оркестар Аустрија, Немачка филхармонија младих, Веберн симфонијски оркестар Беч, Веберн камерна филхармонија Беч, Хајдн симфонијски оркестар Беч, као и са диригентима попут Зубина Мехте, Семиона Бичкова и Густава Гимена, наступајући у највећим концертним салама у Бечу, попут Музикферајна, Концертхауса, као и широм Европе и света. 2014.године, била је активни учесник Фестивала флаута у Пекингу, Кини.

2014. године положила је аудицицију за „Густав Малер“ омладински оркестар, а 2018. године аудицију за Летњу академију Бечке филхармоније „Ангелика Прокоп“.

Од 2019. ангажована је као сарадник у настави проф.Љубише Јовановића, на катедри за дувачке инструменте на ФМУ. Од 2018. године Ана је запослена на позицији друге флауте са пиколом у Београдској Филхармонији, а од 2017. године хонорарни сарадник СО РТС на позицији прве флауте и стални хонорарни сарадник Бечког Резиденц оркестра са којим наступа више од 100 пута у сезони.