Languages

Како постати члан?

У процесу избора нових чланова оркестра, најважнији је принцип апсолутне објективности. То се постиже тако што се аудиције одвијају иза непровидног паравана и што идентитет музичара – кандидата није познат аудиционој комисији све до краја избора. Музичари на почетку извлаче број/шифру под којом наступају и тек када се заврши аудиција, открива се идентитет новог члана.

Аудициону комисију чине шеф-диригент, концертмајстори, вође деоница и чланови групе за коју кандидат конкурише. Сваки кандидат за једно радно место изводи исти програм, у две етапе, од којих је прва елиминациона – обавезни програм, дело по избору и оркестарске студије.

Одлука о пријему новог члана, доноси се после шест месеци пробног рада. Након тог периода, процењује се да ли се музичар уклапа у оркестар, његов начин рада и комуникација са колегама.

А ако позитивно одговоре на све високо постављене стандарде оркестра Београдске филхармоније, изабране музичаре који ће се придружити већ искусним члановима оркестра, сваког петка очекује нова провера, аудиција која траје непрестано током целе каријере – на сцени пред публиком у препуној сали.