29/06/23

Београдска филхармонија и шеф-диригент Габријел Фелц, спремају се за “Дизни Фантазију уживо“ коју ће извести на бесплатном концерту на отвореном 2. јула 2023. године у 20.30, као круну прославе стогодишњице оркестра. Услед нестабилних временских услова, концерт се помера у блок 14, односно у Парк пријатељства.

Због сигурности бине која треба да буде постављена на стабилнијој подлози него што је то могуће на традиционалном филхармонијском терену у блоку 13 због кишног времена, локација концерта на отвореном се незнатно помера на пољану „прекопута”, односно на место уобичајено за организовање великих концерата.

Дизни „Фантазија“ уживо се изводи први пут на нашим просторима, а Филхармонија позива све генерације да уживају у најлепшем анимираном спектаклу свих времена уз чувене нумере класичне музике које ће оркестар уживо изводити испод великог екрана. Многи се сећају антологијских сцена попут неодољивог балета нилских коња или Микија Мауса док га мучи метла, али ће имати прилику и да виде нове анимације.

Београдска филхармонија добила је право да прикаже и изведе ову сензационалну продукцију – висококвалитетну пројекцију високе дефиниције, која представља компилацију оригиналног филма Волта Дизнија из 1940. године „Фантазија“ и филма „Фантазија 2000“, званично никада приказаног на нашим просторима. Тако ће концерт отворити звуци из чувене Пете симфонија Л. ван Бетовена и то из „Фантазије 2000”, одмах за њом следе делови из оригиналног Дизнијевог филма уз „Пасторалну симфонију” истог композитора, сегмент из „Крцка Орашчића” П. И. Чајковског и, посебна посластица – „Месечина” К. Дебисија уз анимирану секвенцу која је изостављена из оригиналне Фантазије 1940. 

Потом ће Филхармонија одсвирати „Жар птицу” И. Стравинског уз јединствену анимацију из Фантазије 2000, затим антологијски „Плес часовника”, А. Понкијелија и „Чаробњаковог ученикa”, П. Дикаа, уз чувену борбу Микија Мауса и метле – који је „кривац” за настанак овог дугометражног ремек-дела. Концерт ће у финале увести призори из нове верзије Фантазије уз композиције „Сјај и раскош” (Е. Елгар), „Римске пиније” (О. Респиги) као и „Карневал животиња” (К. Сен-Санса).

Концерт почиње у 20.30, а капије за публику се отварају у 17.30.