30/01/18

Шеф-диригент Габријел Фелц и Београдска филхармонија извешће Девету симфонију Густава Малера, у петак 26. јануара (Коларац, 20ч). Концерт нуди публици ексклузивну прилику да присуствује извођењу дела које је композитор Албан Берг описао као „нешто најлепше што је Малер икада написао”.

„То је велики изазов за нас, ова Малерова симфонија једно је од оних „светих“ ремек дела симфонијског репертоара. Суочавање једног диригента са комплексним Малеровим симфонијама је питање зрелости. Ја сам их дуго и детаљно изучавао, још од своје дванаесте године, али сам се усудио да их диригујем тек двадесет година касније и до сада сам их све извео. Скоро свих девет симфонија изводим доста често што ме чини веома срећним диригентом“, рекао је Габријел Фелц.

Малерова Девета симфонија је последње дело које је композитор у целости завршио пре своје смрти и тако постала део мита о кобној Деветој симфонији у животима композитора као што су Бетовен, Шуберт, Брукнер и Дворжак. У манускрипту симфоније написао је „Збогом! Збогом“ које има бројна тумачења – опроштај од преминуле ћерке, од сопственог живота, предвиђање неизбежног краја романтичарске епохе, па чак и страдања Првог светског рата.

Концерт Београдске филхармоније у потпуности је посвећен највећој музичкој личности двадесетог века. Сто улазница за стајање биће у продаји сат времена уочи концерта, односно од 19 часова на благајни Коларца.