06/06/24

150 учесника у полусценском извођењу чувене опере 

У току су последње припреме за оперски спектакл Београдске филхармоније и полусценско извођење Пучинијеве “Мадам Батерфлај”, под палицом Габријела Фелца у петак 7. и у недељу 9. јуна (Коларац, 19ч). Светским солистима попут Зарине Абаеве, Хијоне Ким, Едуарда Аладрена и Мандле Мндебелеа, придружују се домаће снаге у споредним улогама, као и Хор РТС, балетски играчи, а целокупна продукција броји готово 150 учесника.

Грандиозни филхармонијски јубилеј крунише екстравагантна поставка али и интимно испричана трагедија мајке, супруге и љубавнице. Чувену ролу Ћо-Ћо Сан тумачи Зарина Абаева, лирско-драмска сопранисткиња која је према мишљењу критичара једна од најизузетнијих уметница своје генерације. Филхармонијска публика као и љубитељи оперског репертоара, први пут ће имати прилику да чују уметницу која редовно наступа на местима попут Париске филхармоније, Елбфилхармоније у Хамбургу, Концертхауса у Бечу, Филхармоније у Келну. 

Специфична режија Александра Николића, поново ће од минималних услова за сценско извођење направити максимално искуство у дочаравању атмосфере Јапана на почетку 20. века. Публика ће постати део опере јер ће се радња, као и приказ сукоба два света, Истока и Запада, дешавати око ње. 

“Права опера је уметност синтезе – магија музике, текста, покрета, светла, мрака, живог простора. Она је ритуал који нас води у духовни и емотивни транс. Уместо ‘представе’ Филхармонија ће својом ‘Мадам Батерфлај’ публици понудити ‘искуство’.  У оперским представама у позоришту не можемо да осетимо море преко којег отпловљава и допловљава Пинкертонов брод, не можемо да седимо у врту Ћо-Ћо Сан у који силази богиња Месеца, не можемо да видимо оркестар који ствара магичну атмосферу, нити око нас могу да лете птице у луци Нагасаки. Филхармонија ће понудити публици искуство које није покушај реалности, већ које је стварније од реалности”, рекао је редитељ Александар Николић.

Велика екипа учествује у продукцији ова два музичка догађаја, попут сценографа, пиротехничара, гардеробера, костимографа, шминкера и многих других који помажу да Мадам Батерфлај буде прави спектакл за крај филхармонијске сезоне. Због великог интересовања за полусценско извођење Пучинијевог ремек-дела, додато је извођење 9. јуна за које су улазнице у продаји на благајни Београдске филхармоније као и онлајн.