26/04/17

Последњи из серије филхармонијских концерата За заљубљене заједно са диригентом Хауардом Грифитсом и пијанистом Андреом Лукезинијем, публика ће моћи да чује два пута, 27. и 28. априла (Коларац, 20 часова). Како су љубавну тематику доживљавали композитори у XX веку Београдска филхармонија ће приказати кроз дела Прокофјева, Бартока и Шостаковича.
 
Сваки од ових композитора имао је толико индивидуалан уметнички језик који превазилази стилске категорије. Веома ми је интересантно што је за крај циклуса посвећеном љубави Београдска филхармонија изабрала дела која не припадају епохи романтизма. Изводимо веома аутентичан репертоар, а то је веома типично за овај оркестар”, рекао је диригент Грифитс.
 
Љубавно финале почиње комичним мелодијама из свите “Заљубљен у три наранџе” Прокофјева настале на основу чувене композиторове опере. Прича о принцу кога једино смех може излечити од хипохондрије, засмејаће и филхармонијску публику због музичког хумора који је Прокофјев бриљантно представио нотама.
 
Концерт за клавир и оркестар бр. 3 Барток је компоновао као поклон супрузи за њен рођендан, али је преминуо пре него што је успео да га заврши. Са Београдском филхармонијом га изводи италијански пијаниста Андреа Лукезини, некадашњи студент чувене Марије Типо који данас редовно наступа са најбољим оркестрима и прослављеним диригентима.
 
Филмска свита Обад Шостаковича доноси драматичан завршетак концерта За заљубљене. Компонована је за филм који је стекао велику популарност у Совјетском Савезу у коме се преплићу ратна и љубавна прича.
 
Сви заинтересовани за “заљубљени” репертоар још увек може да пронађе улазнице за први термин у четвртак, 27. априла на Коларцу. Због великог интересовања Београдска филхармонија изабране програме из редовне концертне сезоне изводи у додатним терминима под називом “Филхарманија – зато што једном није довољно”. Исту праксу наставиће и у сезони 17/18.