06/05/20

У оквиру онлајн сезоне, петком на Јутјубу, Београдска филхармонија представља култну композицију „Франкенштајн!!“, аутора ХК Грубера, чија је домаћа премијера била у оквиру циклуса Пандемонијум. Публика ће имати прилику да 8. маја од 20 часова погледа несвакидашњи наступ музичара који поред класичних инструмента свирају и на играчкама!

Један од најангажованијих аустријских савремених композитора, ХК Грубер, наступио је као диригент, солиста и шансонијер представивши дело које је синтеза поп и народне музике, као и богате традиције бечког кабареа. У овом комаду, поред Франкенштајна, нижу се различити јунаци – Супермен, Џејмс Бонд, Ђанго, Робинзон Крусо, Бетмен и Робин, а филхармоничари њихово „херојство“ приказују и на трубицама, сиренама, пиштаљкама, шмирглама, чегртаљкама, клавиру-играчци, мелодикама. Овој композицији, забавној и за слушање и за гледање, претходи „Музика преображења“, Курта Шверцика.

У оквиру недељног онлајн репертоара на друштвеним мрежама и сајту Београдске филхармоније, објављено је ново издање блога Филхармоничар у изолацији, виолинисткиње Тамаре Живковић. Концертмајстор Мирослав Павловић је публици поклонио тему из Бетовенове Романсе коју је требало као солиста да одсвира са оркестром под управом диригента Ханса Графа. Аудио среда представља наступ Немање Станковића и Дворжаков Концерт за виолончело и оркестар, а сећање четвртком одлази у Музеј савремене уметности када је Филхармонија одржала низ перформанса приликом отварања музеја након дугачке паузе и реновирања.