09/11/21

“Фантастична филхармонија” је нов програм намењен деци вртићког узраста који оркестар изводи у периоду од 5 – 10. новембра, у два концертна термина дневно. Филхармонија показује како су познате бајке инспирисале композиторе за стварање чувене музике, а у томе помажу осмогодишња глумица Анђелија Стајкић и филхармоничарка Славица Перић, као и редитељ Никола Завишић који је уобличио овај програм.

Од “Ивице и Марице”, преко “Успаване лепотице” до “Харија Потера”, Београдска филхармонија децу упознаје са чувеним партитурама у историји музике и са њиховим ауторима. Чак и тешка имена као што су Николај Римски Корсаков и Енглберт Хумпердинк, у Филхармонији се лако уче. За то је заслужан сјајан тандем који чине Анђелија и Славица, а уз подучавање оне приређују и луду забаву. Тако је у Фантастичној филхармонији могуће слушање музике уз играње шугице и других “несташлука”.

Малишани уживају у делима која већ вешто препознају, попут “Крцка Орашчића” Чајковског или “Чаробне фруле” Моцарта. Ту су и “Бумбаров лет” Римски-Корсакова и “Охридска легенда” Христића, а све то под палицом диригента Ивана Марковића. На овај начин деца се кроз забаву упознају са композиторима, делима и оркестарским инструментима, уз пуно смеха, занимљивих доскочица и много аплауза.