19/11/21

Шеф-диригент Габријел Фелц потписао је нови уговор са Београдском филхармонијом и остаје на њеном челу као капитен оркестра до 2025. године. Размену потписа између Фелца и Дарка Крстића, в.д. директора Београдске филхармоније, пратила је посебна атмосфера уз овације филхармоничара, а све то уочи генералне пробе за вечерашњи концерт на Коларцу.

“Ово је већ пета сезона како сарађујемо са нашим драгим Габријелом и изузетно смо задовољни трудом и радом који је уложио у Београдску филхармонију. То сте показали и ви приликом гласања са импозантних 93% подршке, тако да нам је част што потписујемо уговор за наредне три године са нашим шефом-диригентом. Габријеле, Београдска филхармонија бира тебе, хвала што и ти бираш нас“, рекао је Дарко Крстић.

„Најлепше хвала за све, ми радимо заједно врло емотивно и срећан сам што имамо још времена да сарађујемо.  Надам се да ћемо имати одличне концерте и бићемо заједно у нашој новој дворани у Београду. То је наша сала која је важна за културу и за Београдску филхармонију која ће бити још квалитетнија у новој згради. Такође, честитам Дарку што је изабран за директора БГФ“, рекао је Габријел Фелц.

Фелц је отпочео мандат шефа-диригента Београдске филхармоније у сезони 2017/18, а такође је музички директор Дортмундске опере и шеф-диригент Дортмундске филхармоније. Један је од најистакнутијих немачких диригената са свестраном каријером у оперском и симфонијском репертоару, а позицију шефа диригента раније је вршио такође у Штутгарту и Алтенбург-гери.

За четири године у Београдској филхармонији постигао је многе успехе и значајно утицао на квалитет оркестра у који се заљубио на први поглед давне 2009. када је имао свој деби. Предводио је два концерта на отвореном који су постали највећи догађаји овог типа у историји српске музике. Светска критика је посебно пратила и награђивала не само заједничке концерте већ и респектабилно ЦД издање које је остварио са филхармонијским оркестром. Фелц је постао миљеник остваривши посебан однос како са музичарима тако и са публиком, уз испуњено обећање с почетка мандата – да ће научити српски језик.

Легендарни Зубин Мехта био је специјалан гост првог филхармонијског концерта на отвореном 2017. године заједно са Фелцом, а четири године касније, поводом недавног наступа са оркестром је изјавио:

“Београдска филхармонија је постала један од великих европских оркестара. Треба да буде призната свуда у Европи и у свету. Њихов шеф – диригент Габријел Фелц је урадио изванредан посао у последњих неколико година. Не могу да се препознају у односу на пре. Као диригент, веома сам срећан сваки пут кад се вратим и сви треба да подрже величанствену Београдску филхармонију”.