24/06/21

Чувени Мехта десети пут пред Београдском филхармонијом

Догађај године: Гала концерт Зубина Мехте и Београдске филхармоније

Београдска филхармонија с поносом најављује концерт са Зубином Мехтом, најчувенијим диригентом света, 10. јула 2021. године у Великој дворани Коларчеве задужбине, од 20 часова. Догађај године, уједно и десети сусрет маестра и филхармонијског оркестра, дуго је планиран и очекиван, а биће у знаку Бетовена и Брамса.

„Изузетно сам срећан и поносан што се враћам једном од најдражих оркестра – Београдској филхармонији коју познајем још од давне 1958. године. Иза себе имамо дугогодишње пријатељство током којег смо стварали заједничку историју. Веома ме радује што је нова концертна дворана коју овај диван оркестар треба и заслужује, напокон постала садашњост“, изјавио је маестро поводом новог сусрета са Београдском филхармонијом.

Посебно пријатељство које Мехта негује са Иваном Тасовцем и оркестром Филхармоније, концертно се обележава по десети пут. За ову прилику маестро је изабрао Бетовенову Пасторалну симфонију и Брамсову Симфонију број један, познату још и под називом Бетовенова „Десета“.

Легендарни маестро, у осамдесет петој години живота, активни је диригент немерљиве величине. На светској музичкој сцени присутан је више од 60 година са наступима који су постали историјски. Као велики пријатељ Београдске филхармоније, Зубин Мехта је увек спреман да помогне оркестру са којим има јединствену везу. Увек заговарајући важност нове концертне дворане Београдске филхармоније, маестро је последњи пут предводио филхармонијски оркестар 2017. године као специјални гост првог концертна на отвореном у историји оркестра. Памте се бројни наступи, међу којима и донаторски концерт којим је Мехта помогао остварење великог филхармонијског сна – прву турнеју по САД-у, коју је оркестар успешно реализовао у октобру, 2014. године.

Улазнице за Гала концерт по ценама од 3.000, 4.000 и 5.000 динара, у продаји су од 1. јула 2021. и могу се купити на билетарници Коларчеве задужбине, као и путем онлајн система Коларчеве задужбине.