Languages

Оливера Секулић‐Барац

После студија дириговања на ФМУ у Београду, у класи Биљане Радовановић и Бојана Суђића, Оливера Секулић‐Барац (1979) наставља школовање у Цириху, на „Циришкој високој школи уметности“(ZHdK), где похађа студије оркестарског дириговања у класи Јоханеса Шлефлија и успешно завршава дипломске (мастер, 2005. године) и постдипломске студије (мастер специализед, 2009. године). На њено професионално сазревање утицала је и сарадња са диргентима као што су Петер Етвош, Ралф Ваикерт, Крк Тревор, Норберт Бакса, Марк Кисоци, Мариус Смолиј И Франко Тринка.

 

Године 2008. побеђује на Такмичењу младих диригената „Бернског камерног оркестра“ (BKO).

 

Као гост диригент последњих неколико година наступа са Југозападном немачком филхармонијом, Констанц (Немачка), Симфонијским оркестром РТС‐а (Србија), Бернским камерним оркестром (Швајцарска), Јаначек филхармонијом, Острава (Чешка), Камерним оркестром Берг, Праг (Чешка), Симфонијским оркестром Теплице (Чешка), Симфонијским оркестром Карлови Вари (Чешка), Симфоничарима Винтертур (Швајцарска), Ансамблом за нову музику „Ансамбл Босвил“ (Швајцарска) и Ансамблом за нову музику „Тзара“ (Швајцарска).

 

У м етнички је вођа и диригент Симфонијског оркестра „Orchestergesellschaft Zürich“ из Цириха (OGZ), Камерног оркестра Švercenbah и Омладинског камерног оркестра Источне Швајцарске.

 

Од 2008. до 2015. године радила је као асистент у Ансамблу за нову музику „Ансамбл Босвил“, где је имала прилику да сарађује са реномираним диригентима и композиторима као што су Беат Фурер, Тсунг Је, Војциех Михниевски, Жолт Нађ, Пиер-­‐Але Моно, Виктор Тарнополски, Винко Глобокар, Клаус Хубер и Бетина Скрипчак.

 

Као хорски диригент активна је од своје шеснаесте године. У Цириху је 2011. године основала пројектни хор „Херувим“ са циљем да швајцарској публици приближи источноевропску хорску музику.

 

Са ансамблима које је водила одржавала је концерте у Италији, Немачкој, Енглеској, Чешкој, Бугарској, Швајцарској, Лихтенштајну и Србији.

Share on FacebookTweet about this on Twitter