03/10/18

Један од најбољих пијаниста света, Николај Лугански, наступа са Београдском филхармонијом и то две вечери заредом,  4. и 5. октобра
(Коларац, 20ч). Под управом Александра Ведерникова, славни пијаниста ће извести Брамсов Други клавирски концерт, а програм заокружује Сибелијусова Симфонија бр.2 – дело које заузима посебно место на репертоару Београдске филхармоније.

Миљеник београдске публике, Николај Лугански, један је од последњих представника златног доба совјетског пијанизма. Држи реситале широм света, редован је гост најистакнутијих светских фестивала, а у камерним саставима наступа са највећим именима класичне музике. Са Београдском филхармонијом је последњи пут наступао 2014. године, а овом приликом публику очекује педесет минута монументалног празника пијанизма у његовом извођењу Брамсовог дела.

Сибелијусова симфонија представља величанствен одговор композитора на тему борбе за слободу народа. Београдска филхармонија ће ову композицију извести први пут након америчке турнеје којом се 2014. године представила на „новом континенту“. Овог пута под управом Александра Ведерникова, једног од најаутентичнијих диригената који је до сада предводио филхармонијски оркестар.

Београдска филхармонија је поново припремила циклус одабраних концерата из сезоне у додатном термину, ове године, под називом Унтерхалтовање. На овај начин, дан уочи уобичајених концерата петком, нова публика може да се “унтерхалтује” са Филхармонијом и упозна са најатрактивнијим концертима из редовне сезоне. Карте за овај циклус од пет концерата су у продаји.

Фото: Марко Ђоковић