15/12/17

Диригентска легенда и суперстар на виолончелу наступају заједно са Филхармонијом

Легендарни диригент Михаил Јуровски и светска звезда на виолончелу – Нарек Хакназаријан, наступају са Београдском филхармонијом, у петак 15. децембра (Коларац, 20ч). Шуманова Фауст увертира претходи Концерту за виолончело истог композитора, а у Листовој Данте симфонији оркестру се придружује Академски хор Collegium Musicum.

Један од најбољих младих светских виолончелиста Нарек Хакназаријан, освојио је најпрестижније дворане света међу којима су Концертгебау у Амстердаму, Сала Плејел у Паризу, Вигмор хол у Лондону, Концертхаус у Берлину и Бечу, Карнеги хол. Некадашњи ученик чувеног Ростроповича и победник такмичења Чајковски, први пут је боравио у Србији на позив Емира Кустурице када је одушевио публику на IV Фестивалу класичне руске музике „Бољшој“ на Мокрој Гори. Са Београдском филхармонијом извешће Шуманов концерт и то на инструменту из 1707. године.

Данас најстарији представник чувене династије музичара и припадник круга највећих уметника бившег Совјетског Савеза, диригент Михаил Јуровски, редован је гост у концертним сезонама Београдске филхармоније:
„У програму који припремамо, можемо чути све стране животе из велике литературе у великој музици. Шуманова увертира представља животну ватру, а у Данте симфонији Лист лично силази и посећује пакао. Акустика Коларца није задовољавајућа за извођење овог дела, али када музичари добро разумеју музику и своју појединачну улогу у партитури, онда из стомака реагујемо на оно што је прави звук“, рекао је маестро Јуровски.